Rahim Filmi Sonrasında Cinsel İlişki Yasağı
Bebek sahibi olmak isteyen çiftler HSG çekiminden ...
Hastaların en büyük kaygılarından biri işlemin ağrılı-korkunç bir işlem olup olmadığıdır. Rahim boşluğuna kontrast sıvının verilmesi, sıvının geri akışının engellenmesi, tüplerden geçiş için uygulanan basınç, uterusun doğru açıdan görüntülenmesi amacıyla doğru pozisyona getirilmesi için yapılan işlemler ağrı ve spazm oluşumunu tetikleyebilmektedir.
Kulaktan kulağa yayılan kötü tecrübeler nedeniyle hastaların bir kısmı anestezi talep etmektedir. Bunun yanı sıra çekim sırasında alınan radyasyon miktarı, komplikasyon riski ve filmin kalitesi hastaların kafasında oluşan diğer soru işaretleridir.
HSG incelemesi sırasında ağrı oluşumunu tetikleyen faktörler ortadan kaldırılır veya minimal seviyeye düşürülürse sadece ağrısız inceleme mümkün olmakta kalmaz aynı zamanda cornual spazma bağlı false pozitif tubal oklüzyon bulgusu ihtimali de minimum seviyeye iner. İnceleme öncesi hastanın kaygısını azaltan psikolojik yaklaşımlar, rijit kanüller yerine yumuşak kateterlerin kullanılması, uterusu uygun pozda görüntüleyebilmek için traksiyon uygulanmasına gerek bırakmayan, her açıdan görüntü alabilen C kollu röntgen cihazı ile çekim yapılması, viskozite, osmolarite gibi fiziksel özellikleri açısından uygun kontrast madde kullanımı, sürekli ve sadece gerektiği kadar basınç uygulanması, hastanın anatomisine uygun malzeme seçimi gibi faktörler ağrısız HSG incelemesini mümkün kılmaktadır.
Öte yandan, bu yeni cihaz, ekipman ve tekniklerin kullanılması bazı komplikasyonların ortadan kalkmasına, bazı komplikasyonların ise meydana gelme riskinin minimal seviyeye inmesine sebep olmuştur.
Gelişmiş teknoloji kullanımı ve tecrübeli ekip sayesinde uterin anomali ve intrauterin patolojiler konusunda HSG sensibilitesi artmıştır. Ayrıca yapılmış araştırmalar ışığında ve ASRM’nin önerisi paralelinde, gerekli olan durumlarda HSG incelemesinin doğal bir devamı olarak, doğrudan doğruya tüpün internal orifisinden kontrast madde vermek suretiyle selektif salpingografi yapılmaktadır. Selektif salpingografi HSG incelemesinin bir aşaması olduğundan bunun için ek ücret talep edilmez.
Gerekli durumlarda özel yumuşak kateterle yapılan selektif salpingogarfi sayesinde, HSG incelemelerinde cornual spazm, masif intravazasyon, mukus ve polip tıkaçları gibi nedenlerden kaynaklanan false + proksimal tubal oklüzyon tanısı olasılığı belirgin derecede düşmüştür. Ayrıca bazı olgularda hidrosalpinks tanısının atlanması olasılığı da belirgin derecede azalmıştır. Standart HSG incelesinde proksimal tubal oklüzyon tanısı alan olguların yaklaşık %70’inde selektif salpingografi ile tüpler açılabilmekte veya açık olduğu gösterilebilmektedir.
Yeni nesil röntgen cihazlarında, radyasyon miktarı belirgin derecede düştü.
Yeni nesil, flat detektörlü, dijital, C kollu röntgen cihazı sayesinde hastalarınızın aldığı radyasyon miktarı minimuma düştü. Her hastanın aldığı radyasyon miktarı kayıt altına alındı ve istendiğinde raporlanması mümkün oldu. Ayrıca bu cihazlar biz uygulayıcıların da maruz kaldığı radyasyon miktarını belirgin derecede düşürdüğünden daha fazla sayıda incelemeyi daha güvenli bir şekilde yapabilmemizin önü açıldı.