HSG Filmi
“HSG” kısaltması “rahim ve tüp filmi” anlamına gel...
Ağrısız rahim filmi, uzun yıllardır uygulanan bir inceleme yöntemidir. Tıp literatüründe Histerosalpingografi (HSG) olarak tanımlanan ve halk arasında rahim filmi olarak bilinen bu inceleme yöntemi; rahim boşluğunun ve tüplerin değerlendirilmesinde ihtiyaç duyulmaktadır. Gelişen teknoloji ve bilimsel araştırmaların tanı ve tedavi yöntemlerinde yeni olanaklar sağlamaktadır. Bununla birlikte rahim filmi uygulaması da teknolojik gelişmeler ışığında gerçekleştirilen bir işlemdir. Son yıllarda uygulanan rahim filmi uygulamarında ağrı, kanama gibi şikayetlerin önüne geçilmiş ve işlem süresi oldukça kısaltılmıştır.
Eski teknikler ile uygulanan rahim filmi uygulamaları öncesinde kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçların kullanılması hastanın konforuna yeterli oranda katkı sağlamamaktadır. Bu nedenle lokal ya da genel anestezi uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Ancak anesteziye bağlı komplikasyon riskleri, işlem süresinin uzaması bu uygulama için tercih edilen bir durum değildir. Ağrısız rahim filmi ise anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilen bir işlemdir. Gelişen teknolojinin olanaklarından faydalanılarak uygulanan bu işlemde; C kollu ve dedektörlü röntgen makinesi kullanılmaktadır. Aynı zamanda biyolojik olarak uygun madde ile özel olarak geliştirilmiş çok ince kanüllerden yararlanılarak çekilmektedir.
Yüksek teknolojik rahim incelemesi yöntemi olan HSG çekiminde incelemenin tatmin edici bir şekilde gerçekleşmesi için uygulayıcı ekibin ve kullanılan cihazların teknik olanakları büyük önem taşımaktadır. Rahim ve tüplerin yapısal özelliklerini ayrıntıları ile bilen, şikayetlere göre tüplerin açık ya da kapalı olup olmadığını ilk görüntüleme aşamasında tayin edebilen uzmanlar, hastanın çok daha konforlu bir tetkik süreci geçirmesini sağlamaktadır. Aksi halde rahim içerisine gereğinden fazla basınç uygulanarak hastanın acı çekmesine neden olunabilmektedir.
Rahim filmi uygulamasını gerçekleştirecek ekibin hangi hastaya nasıl bir yaklaşım içerisinde olacağı da büyük önem taşımaktadır. Örneğin vajinismus problemi yaşayan ya da panik atağı bulunan bir kişiye bu uygulamanın gerçekleştiriliş sürecinde jhastaya yaklaşım büyük önem taşımaktadır. Öte yandan kullanılacak kanülün ya da basınç değerinin belirlenmesinde de rahim filmini çekecek ekibin tercübesi önemlidir.
Rahim filmi uygulamasının ideal bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli olan koşullar şu şekildedir; C kollu röntgen cihazı, bu cihazda yeni nesil flat panel dedektör ve tüpleri incelemek için materyaller. Bunlarla birlikte hastaların daha az radyasyona maruz kalmalarını sağlayacak yeni yazılmlar da gereklidir. Dr. Cevat Bayrak; Siemens marka, Artis zee model C kollu flat panel dedekörlü dijital röntgen cihazı ile HSG uygulamalarını hastalar için en konforlu şekilde gerçekleştirmektedir. Ağrısız rahim filminin en sağlıklı şekilde çekilebilmesi için organik iyotlu ve suda çözünebilir özelliği buşunan yeni nesil kontrast maddeler kullanılmaktadır.
Hastadan röntgen masasına sırtüstü uzanması ve bacaklarını kendine doğru çekmesi istenir. Bu işlemde genellikle kadın doğum uzmanı hastayı yönlendirmektedir. Hasta uzanıp işlem için uygun pozisyonu aldıktan sonra, vajinaya öncelikle spekulum yerleştirilir sonra ise vajina ve rahim ağzı anti septik bir solüsyon ile temizlenir. Sonrasında, vajinaya kateter yerleştirilir ve kateter vasıtası ile kontrast madde rahim içi ve tüplere iletilir. Kontrast sıvı maddenin rahim içi ve tüplerden geçişi esnasında rahim filmi çekilir. Ağrısız rahim filmi toplamda 10 dakika süren bir işlemdir.
Son teknoloji ürünü olan C kollu röntgen cihazı ile ağrısız rahim filmi çekimi mümkün hale gelmektedir. Eski usul cihazlarda rahimden daha net bir görüntü elde edebilmek için rahimin belli bir pozisyona getirilmesi bu yüzden de rahimi itip, çekmek gerekiyordu. C kollu röntgen cihazı ile ise rahimi zorlamadan görüntü elde etmek mümkündür. C kollu röntgen cihazı ile çekilen rahim filmi kısmen ağrısız bir işlem olmaktadır. Ağrısız rahim filminden kasıt, aslında rahim filmi çekiminde kaydedilen ilerlemelerin bir sonucudur. Rahim filmi, uzun yıllardır uygulanmakta olan bir işlem olduğu için halk arasında yaşanan tecrübeler de doğru orantılı olarak fazla olmakta ve rahim filmi çekimi kulaktan kulağa ağrılı ve sancılı bir işlem olarak yayılmaktaydı.
Günümüzde ise kullanılan araçların ince ve yumuşak başlıklı olması, görüntü alabilmek için rahim içine verilen kontrast maddenin alerjen özellikte olmaması ve yukarıda da sözünü ettiğimiz C kollu röntgen cihazı ile birlikte rahim filmi çekimi çok daha kolay bir işlem halini almıştır. Sancılı bir işlem olmamasından ötürü rahim filmi genellikle anestezi altında çekilmemektedir. Yani C kollu röntgen cihazı teknolojisine sahip olan kuruluşlarda rahim filmi ağrısız ve anestezisis çekilebilmektedir. Genellikle, işlemden yarım saat kadar önce alınan bir ağrı kesici işlemin rahat geçmesi için yeterli gelmektedir.
Halk arasında rahim filmi olarak tanımlanan HSG çekimi; günümüz teknik koşulları sonucunda oldukça pratik ve ağrısız bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Çok uzun zamandır uygulanan rahim filmi, imkanlar bakımından her dönemde farklı şekillerde çekilmiştir ve bu işlem günümüze kadar kadınlar için oldukça ağrılı ve sancılı bir süreç yaşanmasına neden olmuştur.
Günümüzde C kollu cihaz ile çekilen rahim filmi; ağrısız rahim filmi olarak tanımlanmakta ve kadınlar için konforlu bir süreç sunmaktadır. Ağrısız rahim filmi;
Uzun süredir gebelik düşünen ancak bu planı gerçekleşmeyen kadınlar için önemli bir tanı yöntemi olan rahim filmi; C kollu cihazlar ile uygulanarak kadının psikolojik olarak rahat bir süreç yaşamasına da olanak sağlamaktadır.
Öncelikle her tıbbi müdahalede olduğu gibi rahim filmi çekimi sırasında da hijyen ve sterilizasyona büyük önem verilmelidir. Bu nedenle tek kullanımlık kanüller tercih edilmelidir. Aynı zamanda rahim boşluğunun tamamının ayrıntılı bir şekilde incelenebilmesi için rahmin ön ve arka yüzünün tam karşısından bir çekilmesi gerekmektedir. Böylece rahimde bulunan doğumsal anormallikler ya da polipler eksiksiz bir şekilde tespit edilebilmektedir.
Tüplerin en nitelikli şekilde değerlendirilebilmesi için farklı açılardan çekim yapılması gerekebilmektedir. Hasta konforu açısından uygulama süresi olabildiğince kısa, ağrısız ve kanamasız olması gerekmektedir. Tüm alerjik reaksiyon ve enfeksiyon risklerine karşı gerekli önlemlerin alınması da ağrısız rahim filmi için büyük önem taşımaktadır.
Rahim filmi için kullanılan cihazların güncel teknolojik imkanlarla donatılmış olması ve bununla birlikte etki ettiği radyasyon seviyelerinin minimum düzeyde olması da uzun vadede hastanın sağlığını koruyucu düzeydedir.
Rahim filmi uygulaması merkezimizde ağrısız ve konforlu bir şekilde uygulanmaktadır. C kollu röntgen cihazının kullanılarak uygulanan işlem sonrasında kadının istirahat etmesine gerek yoktur ve gündelik hayatına devam edebilmektedir.
Bunun yanı sıra ağrısız rahim filmi uygulaması sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilmektedir;
Ağrısız rahim filmi uygulamasının gerçekleştiği ay hamile kalınabilmektedir. Aynı zamanda rahim filmi sonrasındaki ilk ay gebelik şansının yüksek olduğu dönemdir. Ancak rahim filmi çekimi sırasında tedavi edilmesi gereken herhangi bri problem tespit edildiğinde hem bebek hem de anne sağlığı açısından öncelikle bu problemlerin tedavi edilmesi gerekmektedir.
Ayrıntılı bilgi için arayabilir ya da kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Adres
Şişli Echomar Görüntüleme ve Polikliniği, 19 Mayıs Cad. No:4 Nova Baran Plaza, Şişli / İstanbul
E-posta
cevat@cevatbayrak.com
Telefon
+90 212 233 11 11