Rahim-Filmi-Nasıl-Çekilir

Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Rahim filmi yani histerosalpingografi uygulaması, yaklaşık 100 senedir gerçekleştirilen bir tanı yöntemidir. Teknolojinin gelişmesi oranında her dönemde farklı yöntem ve araçlar ile bu işlem gerçekleştirilmiştir. Günümüzde ise birçok sağlık merkezinde rahim filmi uygulaması farklı araçlar kullanılarak ve farklı teknikler uygulanarak çekilebilmektedir. Bu nedenle genel ortak yönlerin yanı sıra her bir kurumda; sonuçlar, zaman, ücret ve yan etki bakımından farklılıklar bulunmaktadır.

Rahim Filmi Aşamaları

Rahim filmi bir röntgen çekimi gibidir. Rahim filmi aşamaları aşağıdaki gibidir.

  1. Öncelikle hasta uygun kıyafetler ile röntgen masasına yatırılır.
  2. Spekulum denen muayene aleti vajinaya yerleştirilir. Antiseptik bir solüsyon ile bölge temizlenir.
  3. Özel bir kanül yardımıyla rahim ağzından rahim içine inceleme sıvısı doldurulur.
  4. İnceleme sıvısı tüplerden geçerken uygun pozlarda röntgen filmleri çekilir.
  5. Tüplerde açılabilecek tıkanıklıklar varsa özel kateter ile doğrudan tüpün içine ilaç verilerek (Selektif salpingografi) tüpler açılır.
  6. Rahim filmi görüntüleri radyoloji uzmanı hekim tarafından incelenir ve rapor yazılır.
  7. Görüntüler röntgen filmi olarak veya CD şeklinde rapor ile birlikte teslim edilir.

Balonlu Kateter Tekniği ile Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Tek kullanımlık balon kateter kullanılmaktadır. Rahim içerisine doldurulacak ilaç bu balon kateter sayesinde verilir. Rahim filmi çekilecek klinikte C kollu röntgen cihazı bulunuyor ise rahme çengel takılmasına gerek kalmamakta, inceleme ağrısız ve kanamasız olabilmektedir. Eğer C kollu röntgen cihazı yoksa daha iyi görüntü alabilmek için rahim çengel benzeri bir araç ile çekilmektedir. Bu işlem gerçekleştirilmediği zaman rahim anomalileri ve tüplerin durumu nitelikli bir şekilde değerlendirilemeyebilmektedir.

Balon kateterin doğru kullanılması tecrübe ve el becerisi gerektirir. Balonlu kateter doğru kullanılmadığı takdirde ağrıya, yalancı tüp tıkanıklığına ve bazı oluşumların görülememesine neden olabilmektedir.

Tüp Açmalı Ağrısız Teknikle Rahim Filmi Nasıl Çekilir?

Rahim filmi çekiminin günümüzde en güncel uygulama yöntemi; tüp açmalı ağrısız tekniktir. Bu yöntemde kullanılan ilaç gerektiği durumlarda balon kateter aracılığı ile rahim içerisine doldurulmakta gerektiği yerde ise tüpler doğrudan doğruya ilaçla doldurulmaktadır. Bu işlem selektif salpingografi kateter ve C kollu röntgen cihazı ile gerçekleştirilmektedir.

En güncel olan bu yöntemin uygulama aşamasında ve sonrasında rahatsız edici ağrı hissi duyulmamaktadır. Kadının aşırı korkması ya da vajinismus gibi bir problemi söz konusu değilse anestezi uygulamasına kesinlikle ihtiyaç yoktur..

Benim hizmet verdiğim Şişli Echomar’da rahim filmi çekimi için tüp açıcı ağrısız teknik kullanılmaktadır. Ne kadar kısa sürdüğünü ve ne kadar kolay olduğunu aşağıdaki videoyu tıklayarak görebilirsiniz.

Rahim Filmi Çekim Süreci

Rahim filmi çekiminde yukarıda anlatılan teknikler kullanılarak işlem gerçekleştirilmektedir. Aşırı korkusu, panik atak sorunu veya vajinismus problemi yaşayan kişiler için anestezi altında çekim öneriyoruz. Olağan durumlarda rahim filmi çekimi ortalama 2 dakika kadar süren bir işlemdir. Rahim içerisine verilen ilaç ilk olarak rahim içerisine, tüplere ve sonra karın boşluğuna geçer. Bu geçiş sırasında ve bittikten sonra film çekilerek değerlendirilir.

Rahim Filmi Çekim Riskleri

Rahim filmi tüplerin açılması, gebe kalma şansının artması, küçük yapışıklıkların açılması gibi olumlu sonuçları olan bir işlemdir. Rahim filmi çekilirken biraz karın ağrısı olabilir. İncelemeden sonra az miktarda kanama veya lekelenme görülebilir. Riskler arasında, enjekte edilen ilaca karşı kişinin alerjik reaksiyon göstermesi olasılığı sayılabilir.

Rahim Filmi Çekilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Rahim filmi çekimi öncesinde özellikle dikkat edilmesi gereken bir durum yoktur. Açlık gerekmez. Eğer uygun takviminde çekilecekse ilişki kısıtlaması yoktur. İnceleme öncesindeki akşam veya sabahında banyo yapılması iyi olur.

Rahim Filmi Sonrası

Rahim filmi sonrasında genellikle ciddi problemler görülmez. Vajinada akıntı, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, kramp, kanama, ateş gibi sorunlar nadirdir. Böyle durumlar gelişirse mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Rahim filmi sonrasında tüpler açılırsa ve herhangi bir sorun görülmediği durumlarda; rahim filmi sonrasında dört ay boyunca gebelik ihtimali yükselmektedir. Pek çok hasta rahim filminden sonra normal yolla gebe kalmaktadır.