HSG Filmi Öncesi Yapılması Gerekenler
HSG olarak telaffuz edilen Histerosalpingografi ra...
Rahim filmi sırasında tüp açma işlemi radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Özellikle kısırlık nedeniyle doktora başvuran kadınların değerlendirilmesi için yapılan Rahim filmi sırasında iyot tuzu içeren bir madde fallop tüplerinin rahim içine açılan ağzına enjekte edilir. Bu şekilde tıkanıklık temizlenir ve gebe kalma şansı artabilir.
Tüp tıkanıklığı, kadınların üreme sistemini etkileyen ve hamileliği engelleyebilen bir problemdir. Kadınlarda en yaygın görülen kısırlık nedenlerinden biridir. Tüp tıkanıklığı, kadınların fallop tüpleri veya rahim tüpleri olarak da bilinen üreme kanallarının tıkanması veya hasar görmesi sonucu meydana gelir. Tüpün tıkalı olası durumunda tüp, yumurtayı içine alamaz veya sperm, yumurtaya ulaşamaz.
Selektif salpingografi, özel bir kateter ile tüpün rahim içine açılan ağzından iyotlu sıvı verilerek yapılan tüp açma işlemidir. Kısa süren, kolay, ağrısız bir yöntemdir. Uygun vakalarda başarı oranı çok yüksektir. Pahalı değildir. Gebe kalamayan ve rahim filminde tüpü tıkalı çıkan kadınlarda selektif salpingografi yapılması bunların birçoğunda tüplerin açılması veya daha başka sorunların gösterilebilmesi sayesinde tedavi planını tamamen değiştirebilir. Bu işlem, genellikle bir radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Bu işlemle birlikte tüplerin durumu hakkında kadın doğum uzmanına çok önemli bilgiler sunulur.
Tüplerin tıkanmasının birçok nedeni olabilir. Tüplerin tıkanması, üreme sistemini kısıtlayacak ve olumsuz etkileyecek bir durumdur. Bu nedenler, tedavinin şekillenmesinde rol oynayabilir.
Küçük yapışıklıklar, mukus tıkaçları veya pıhtı tıkaçları nedeniyle kapalı olan tüpler selektif salpingografi yöntemiyle kolaylıkla açılabilir. Daha ağır bazı tıkanıklıklar için laparoskopik ameliyat yapılabilir. Laparoskopik yöntem ile karın bölgesinden küçük kesiler ile tüplere ulaşılır. Tıkanıklığın yeri belirlenir, ardından tüpler onarılabilir veya açılabilir. Salpingostomi işlemi ile tüpler üzerindeki tıkanıklık kesilir ve açılır. Mikro cerrahi ile de kapalı tüpler açılabilir. Geri dönüşümsüz tüp tıkanıklıklarında laparoskopi de faydasızdır.
Rahim filmi, rahim içi problemleri, anomalileri ve tüp problemlerini teşhis etmek için sıklıkla kullanılır. Rahim filmi çekilmesi için hasta sırt üstü şekilde yatar. Rahim ağzına ulaşabilmek için vajinaya bir spekulum yerleştirilir. Bu, rahmin içine kontrast maddenin enjekte edilebilmesini sağlar. Bu madde, rahim boşluğu ve fallop tüplerinin iç yapısının röntgen ile görünmesini sağlar. Hasta radyoloji cihazının altındadır ve röntgen görüntüleri alınıp kaydedilir. İşlemden sonra spekulum çıkartılır. Çekilen Rahim filmlerini inceleyen radyoloji uzmanı, tüplerin tıkanıklığı, rahim içi anormallikler gibi sorunları belirler ve raporunu yazar.
Rahim filmi çekilirken, aynı zamanda tüp açma işlemi de gerçekleştirilebilir. Rahim filminin çekilmesi için vajinal yoldan rahim içerisine tazyikli bir şekilde bir madde enjekte edilir. Bu ilaç pıhtı, tıkanma gibi sorun yaşanan tüplerin de açılmasını sağlayabilir. Hamile kalmak isteyen ama sorun yaşayan çiftler birçok tedavi yöntemine başvururlar. Rahim filmi çekilmesi olumlu sonuç verebilir. Gelişmiş merkezlerde tüp açma işlemi olan selektif salpingografi de yapılabilmektedir.
Rahim filmi, ortalama olarak 2 dakika sürer. Rahim filmi ile tüplerin tıkanık olduğu veya tüplerin içinde sıvı biriktiği anlaşılabilir. Tıkalı olan tüpler, rahim filmi ile aynı seansta yapılan selektif salpingografi ile çok büyük oranda açılabilir. Ağrısız bir yöntemdir. Rahim filmi ile tüp açma işlemi sonrasında gebe kalma şansı artmaktadır.
Bu işlem, kolay ve güvenli bir işlemdir. Rahim filmi için kullanılan röntgen cihazlarının radyasyon oranı çok düşüktür. Kişiye bir sorun yaratmaz. Bu işlemde kullanılan kontrast madde, iyotlu bir ilaçtır. Bu sıvı, iyot alerjisi olan kişiler için bir sorun yaratabilir. Hafif, orta veya ağır bir alerjik reaksiyon oluşabilir. İlacı verebilmek için kullanılan kateterler yumuşak yapıdadır ve dokulara zarar vermez.
Rahim filmi ile tüp açma işlemi sonrasında hafif kanama ve lekelenme görülebilir. Enfeksiyon riski çok düşüktür. Riskin daha yüksek olduğu durumlar tespit edilirse koruyucu antibiyotik verilebilir. İşlem sırasında verilen kontrast maddenin bir kısmı işlem sonrasında geri akabilir. Bu nedenle hastanın işlem sonrası ped kullanması önerilir. Gebe kalmaya çalışan kadınlar, tüp açma işlemi sonrasındaki günlerde korunmadan ilişkiye girebilirler.
Rahim filmi ve selektif salpingografi ile tüp açma işlemi, makul bir süre boyunca gebe kalamayan kadınlara uygulanır. Doktora gebe kalamama şikâyeti ile gelen kadınların, yapılan testler sonucunda tüplerinin tıkalı olduğu fark edilir. Rahim filmi normalde rahim içerisindeki sorunları, fallop tüplerinin durumlarını incelemek için kullanılan bir röntgen işlemidir. Bu işlemde kontrast madde rahim içerisine ve tüplere enjekte edilir.
Rahim filmi fiyatları, birçok işleme göre daha uygun fiyatlıdır. Dr. Cevat Bayrak ağrısız rahim filmi, rahim filmi ile tüp açma işlemi selektif salpingografi yapmaktadır. Rahim filmi ve tüp açma işlemi fiyatları hakkında bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Rahim filmi, tüplerin tıkalı olup olmadığı tanısını koymak için kullanılır. Rahim filmi sırasında selektif salpingografi yöntemi ile doğrudan doğruya tüpün içine ilaç enjekte edilerek tıkalı olan tüpler açılabilir.
Rahim filminde özel kateter ile tüplerin içerisine iyotlu sıvı enjekte edilir. Bu şekilde tüplerin tıkanıklığı açılabilir.
Rahim filmi çekildikten sonra 4 ay boyunca gebe kalma şansı artmaktadır. Farklı bir sorun yoksa gebe kalma ihtimalini yükselten bir işlemdir.
Tüpler açıldıktan sonra hamile kalma ihtimali yükselmektedir.
Yeni teknikle çekilen rahim filmi sonrasında sonra ilişkiye girmekte bir sakınca yoktur.
Fallop tüplerinden birinin tıkalı olması durumunda açık olan diğer tüp yoluyla gebe kalınabilir. Ancak gebelik şansı daha düşüktür. Rahim filmi sırasında tüp tıkanıklarının önemli bir kısmı selektif salpingografi yöntemi ile açılabilmektedir.